Sempatisiyle dikkat çeken, insanlar üzerinde güçlü bir hayranlık duygusu uyandıran, her yerde ve her durumda rahatmış gibi görünen insanları görürüz.
Bu insanlar hayranlıktan, iyimserlikten, uyum duygusundan ve dengeden ilham alırlar. Onlara ‘manyetik kişilik’ ya da ‘karizma’ denir. Bu kavram, etkili bir iletişimci için çok önemlidir. Sırlarını bildiğimiz durumda, bu karizma geliştirilebilir.
1. SADE OLUNUZ
Karizmatik bir insan sade, yalındır. Kendi olduğu gibidir. Kibire, övgüye ihtiyacı yoktur. Bir grupta, başkalarının ilgisini kendi üzerine çekmeye de ihtiyacı yoktur. Doğal davranmak “kendini beğenmişlik”ten daha iyidir.
Bu yalınlık dilin ötesine tamamen geçmez ama gerçekten gözlemlemek, konuşmak, ve çevrendeki insanları dikkate almakla bu yalınlık oluşur. Karizmatik liderler tarafından yeni çalışanlar fark edilir ve önem sırasına dizilirler. http://www.memurvadisi.com/
2. NE KADAR İNSANLARI DİNLERSENİZ O KADAR DİNLENİLİRSİNİZ.
Karizmatik bir kişiliğe sahip olmak istiyorsanız, konuştuğunuz kişiyi cesaretlendirmeyi, kendisini ifade etmesini sağlamayı öğrenmeniz gerek. İşi, hobileri ve ailesi hakkında ona soru sorunuz. Ona, size kendisini kanıtlaması için şans tanıyın.
Karizmatik kişilikleri gözlemlersek, konuştukları kişileri dinlemeye zaman ayırdıklarını görürüz. Şikayetleri dinlediklerini göstermek için istekli gözüktüklerinin farkına varırız.
3. BAŞKALARINA GÜVENMEYİ ÖĞRENİNİZ
Eğer iletişiminizi engelliyorsa, kendinize güvenmeyi geliştirmek zorundasınız. Karizmatik bir insan – utangaç olsa bile- kendine güvenir.
Kendine güvendiği için, çevresindeki insanlara da güvenir ve onları olduğu gibi kabul eder.
4. KARAR VERME YETENEĞİNİZİ GELİŞTİRİNİZ
Karizmatik insanlar ne ihmalkar ne de tembeldirler. Bir şeyi ertesi güne ertelemek sizin hatalarınızdan biriyse, onu yenmeye çalışın. Doğru söyleyin: hızlı karar verme yeteneği olmayan insanlara hayran mısınız? Onların kusurlarını daha sonra kim tanır?
5. ÖRNEK GÖSTERİNİZ
Söz, her zaman önemlidir. Randevunuzdaki dakiklik, borç ödeme ve teslimat tarihini kaçırmama konusunda karar veriyoruz. Karizmatik insanlar güvenebileceğimiz insanlardır. Ücretli olarak çalıştığım işyerlerin birinde iki servis şefinin olduğunu hatırlıyorum. İlki dinlenen, takdir edilen biriydi. Diğeri sevilmezdi. Fark ettiğim şey, takdir edilen kişi sabahları her zaman ilk gelen kişiydi. Emirleri altında çalışanlarına örnekler gösterirdi. Diğerisadece iş vermek için sabah gelirdi. Bizden iş yapmamızı istediği zaman nasıl örnek verebilirdi?
6. DENGELİ OLUN
İyi olmanın fiziksel güzellikle ilgisi yoktur. Güzelliğin de karizma ile bir ilgisi yoktur.
Karizmatik liderler dengeli olmaya çok dikkat ederler. Üzerindeki büyük stresi atmak için, işlerinin dışında sık sık bir aktivite yaparlar. Gerçekte şöyledir;
Herkes gibi, karizmatik liderler de gergin bir yapıya sahiptirler. Arkadaşlarının üzerinde bunu hissettirmemek için, bu gergin yapısını uygun hale getirmelidir. Her zaman, bedenlerinde kendilerini iyi hissetmek için, sakin olmanın yollarını bulmaya çalışırlar..
7. OLAYLARI İFADE EDEN SÖZCÜKLERİ KULANINIZ
Tanıdığım karizmatik liderler sözcüklerini tartarlar. Kullandıkları dil olayı canlandıran bir nitelik içindedir. İfadeleri canlılık yaratır. Örneğin;
“Başaracağız.”
“Hepimiz bunun üstesinden geleceğiz.”
8. “BEN” YERİNE “BİZ” İFADESİNİ KULLANINIZ
Karizmatik liderlerin otak noktası “Ben” yerine “Biz” ifadesini kullanmasıdır. İş arkadaşlarına güçlü bir mesaj iletmek istediklerinde “biz” ifadesini kullanırlar. “Biz” ifadesi bir araya toplayan ifadedir. Bir nedeni, bir amacı belirler. Kısacası, hiyerarşinin ezici olmadığının bilincine vardırır.
Didier Pénissard
Haberin Kategorisi Her Telden /
Kişisel Gelişim
konu Başlığı Karizmatik Kişiliğin 8 Yolu. Bu haberi paylaşacağınız URL https://haber-suyu.blogspot.com/2015/10/karizmatik-kisiligin-8-yolu.html. Teşekkür ederiz
Ditulis oleh:
MemurSite.Com -
Belum ada komentar untuk "Karizmatik Kişiliğin 8 Yolu"
Yorum Gönder