Bilgi Teknolojii ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yaptığı yazılı açıklama ile yurtdışından getirilen cep telefonlarının kayıt ettirilmeden kullanılacağı süre uzatılıyor. Halihazırda telefonunuzu kayıtsız bir şekilde 60 gün kullanmanız mümkünken yapılan açıklama ile bu sürenin 120 güne çıkartılacağı müjdelendi.
Yurtdışından gelen vatandaşlar 60 günlük sürenin oldukça kısa olduğundan şikayet
ediyordu. Bu şikayetleri dikkate alan BTK, yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cep telefonların kayıt altına alınması ile ilgili Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'te yaptığı değişiklikle bu süreyi 120 güne çıkardı.
Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan bu değişiklik, BTK'dan yapılan açıklamaya göre birkaç gün içerisinde gerçekleşecek.
Bu duruma elbette tek sevinenler yurtdışından ziyarete gelen vatandaşlar olmayacak. Ülkemizdeki yüksek fiyatlar nedeniyle yurtdışından telefon getiren vatandaşlarımızında işine yarayacak bir değişiklik olan 120 günlük kayıtsız kullanma süresi, önceleri sadece 30 gündü.
Yapılan yeni düzenleme ile 120 gün yani 4 aya çıkartılan bu süre zaarfının sonunda telefon hala kayıt altına alınmamışsa, kullanıcıların telefonlarının kullanıma kapatılacağını son olarak söyleyelim.
Yurtdışından getirilen cep telefonların kayıt altına alınabilmesi veya cep telefonunuz çalındı vakit cihazınızı IMEI numaranızın bilmeniz gerekiyor. Bir hayli kişinin bilmedi IMIE numarasını öğrenmek ise çok basit. Bütün cep telefonu cihazlarında “*#06#” tuşlarını tuşladığınız vakit IMIE numaranızı öğrenebiliyorsunuz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan yurtdışında getirilen cep telefonların nasıl kayıt altına alınacağına dair mühim bilgiler veriliyor.
IMEI NUMARASINI NASIL ÖĞRENİRİM?
IMEI numarası cihazın *#06# tuşlarına basılmak sureti ile öğrenilebiliyor.
NASIL KAYIT YAPTIRILACAK
Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için lüzümlu belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar. e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması; harç ücretini yatırması (131.50 TL) ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabiyor. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir bir belge istek edilmemekte olup kontroller elektronik ortamda yapılıyor.
PASAPORTA DİKKAT
IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki sene içerisinde herhangi bir bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye’ye giriş düzenlediği tarihten itibaren 60 günü geçmemiş olması gerekiyor.
PASAPORTUNUZU KULLANDIRTMAYIN
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir şahıs yurt dışından 2 yılda 1 cihaz getirebiliyor. Bu düzenleme çerçevesinde Ülkemize ne biçimde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması legal olarak müsait olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması halinde doğacak olan legal mesuliyet tarafınıza ait… Ayrıyeten kayıt altına alınan cihazın kabahat teşkil eden bir olaya karışması halinde legal mesuliyet pasaport sahibine ait…Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren 2 takvim senesi içerisinde 1 sayı cep telefonunun yurda getirilebileceği tespit edilmiş durumda.
Haberin Kategorisi Cep Telefonları /
Teknoloji-Ekonomi-Otomotiv
konu Başlığı Yurtdışından Telefon Getirenlere Müjde!. Bu haberi paylaşacağınız URL http://haber-suyu.blogspot.com/2015/10/yurtdsndan-telefon-getirenlere-mujde.html. Teşekkür ederiz
Ditulis oleh:
MemurSite.Com -
Belum ada komentar untuk "Yurtdışından Telefon Getirenlere Müjde!"
Yorum Gönder