halinde alıcıya ulaşır. Alıcı ünite bu 0 ve 1' leri sinyal üzerine ortamdan gürültü binse bile sorunsuz algılayabilir. Bu da çevre koşullarına hassasiyeti azaltır. Ayrıca sayısal sinyaller üzerinde görüntüyü iyileştirme adına birtakım işlemler yapmak çok daha kolaydır.
Gelelim S, T ve C kısaltmalarına. S-Satellite (Uydu), T-Terrestrial (Karasal) ve C-Cable (Kablo) kelimelerinin ilk harfleridir. Yani bu kısaltma sayısal yayının hangi kaynaktan ve yoldan geçerek size geldiğini gösterir. Bunlar arasında size en bildik gelen tabii ki DVB-S olacaktır. Çünkü dijital uydu alıcısı aldığımız tüm cihazların üzerinde bu ifade yeralmaktadır. Yani kaynak uydulardır ve sinyal hava yoluyla alıcısına ulaşır. C kelimesi sayısal kablolu yayını ifade etmektedir. Sayısal yayın kablolu TV için çekilen hatlar üzerinden size ulaşmaktadır. Son dönemde adını çok duyar olduğunuz karasal sayısal yayını ise T kısaltmasıyla ifade edilmektedir. Yani eskiden alışık olduğumuz vericilerle yayın bölgesel olarak gönderilmektedir. Doğal olarak yayın eskiden farklı olarak sayısal olarak iletilmektedir. Karasal sayısal yayınların güzelliği çanak antene ihtiyaç duymamaları ve hareket halindeyken bile yayının kesintisiz alınabilmesidir. Uydu alıcıları gibi devasa çanak antenlere gereksinim yoktur, basit bir antenle karasal uydu yayınını kolayca almak mümkündür. Yani aracınızda giderken bile basit bir anten ve uygun bir alıcı ile sayısal karasal yayını izlemeniz teknolojik olarak mümkün olacaktır. Tıpki eski günlerde olduğu gibi. Buradan görüldüğü gibi sayısal yayınların büyük kitlelere düşük maliyette ulaşmasında en büyük rolü sayısal karasal yayınlar üstlenecektir. Şu an Türkiye' de başta TRT kanalları olmak üzere toplam 5 kanal sayısal karasal yayın denemeleri yapmaktadır.2010- 2015 yılları arasında tüm yurt çapında geçiş öngörülmektedir.
Peki sayısal karasal yayınlar uyduların yerini mi alacak? Kesinlikle hayır. Şu an dünya çevresinde yüzlerce uydu var ve bunların pekçoğu yayıncılık amacıyla kullanılıyor. Bunlardan dünyaya şifreli veya şifresiz binlerce dijital yayın gönderiliyor. Bugün standart bir uydu alıcısı ve iki uygun çanak antenle binlerce kanalı izlemek içten bile değil. Dolayısıyla sayısal uydu yayınları zenginlik ve içerikte her zaman rakipsiz olacaktır. Kablolu TV' de olduğu gibi gerek DVB-C veya DVB-T' de kaynak size ne gönderirse siz de ancak onu izleyebilirsiniz. Ne bir eksik ne de bir fazla. Ancak çok fazla içerik ve çok fazla kanal çeşitliliğiyle ilgilenmeyen standart beklentileri olan birçok aile için DVB-T tercih nedeni olabilir. Gelecek Türkiye' de ne getirecek pek bilinmez ancak şu an için sayısal uydu yayınlarının yakın gelecekte pek alternatifi yok gibi. Karasal uydu yayınlarının oturması ve yaygınlaşıp içerik olarak uydu yayınlarına dişli bir rakip olmasa bile azla yetinen aileler için iyi bir alternatif olması oldukça fazla zaman alacaktır.
Şu an için DVB-T yayınları için alıcı almak pek mantıklı gözükmüyor. Ancak bazı firmalar birkaç sayısal yayın türünü alabilen ürünleri piyasaya sürmüş durumdalar. Yani hem DVB-S hem de DVB-T yayınlarına uygun cihazları bulmanız olası. Ancak bu da ek maliyeti beraberinde getirmektedir. Şu an için bu tür bir maliyete değecek şartlar Türkiye'de maalesef oluşmuş değil.
a arkadaşlar ben USB DONGLE DVB-T yayını içersinde bir tv kartı aldım fakat kurulum cd sini falan kurdum ama hiç bir kanal göstermiyor bu
DVB Dream v2.2a Türkçe Full
DVB Dream, benzersiz özelliklere sahip ve çok hoş bir DVB (Digital Video Broadcasting - Dijital Vidyo Yayını) oynatıcısıdır. DVB-S, DVB-C, DVB-T standartlarını destekler.
Özellikler:
- Çoklu PIP (19+1)
- Çoklu kayıt (MPG, TS)
- Önbellekten oynatım (Timeshift)
- Duraksız LAN (LAN Streaming)
- Benzersiz kanal listesi sistemi
- Favori kanallar
- Favorilere hızlı erişim
- Çocuk kilidi
- Dahili görüntü oranı modları
- Kırpma / Yakınlaşma
- Uyku zamanlayıcı
- Kayıt zamanlayıcı
- HDTV ve H264 desteği (sadece bazı kodeklerde)
- Otomatik kanal değiştirme
- EPG (Elektronik Program Guide)
- OSD (Komut görüntüleyici)
- Görev Zamanlayıcı
- Teletext (eklenti)
- Çeviricisiz mod (Render-less)
- Dahili grafik yapısı
- Çoklu monitör desteği
- Komut satırı desteği
- Ağ Taraması
- Diseqc komutları desteği
- Eklentiler desteği
- Bağımsız açma desteği
- Konumlandırıcı desteği (dahili GotoX.X / USALS)
- Ekran resmi alma özelliği
- Klavye kısayolları
- Özel Klavye kısayolları (şu an için sadece çevresel)
- Genel klavye kısayolları (şu an için sadece çevresel)
- Uzaktan kontrol desteği
- Temalar
- Gelişmiş hatırlatıcı
- 22 dil desteği
- DVBEPG by Momotte (modül)
- CHLTools by X05 (modül)
- Signal Display (modül)
- Level log (modül)
- FFDShow desteği ile daha fazla özellik...
Video:
- PIP desteği, dahili bağımsız ffdshow seçenekleri
- Tuşlar & Uzak kontrol - klavye kısayolları...
- 4:2:2 desteği
- OSD
- Görüntüyü tam kare olarak alma (Deinterlacing)
- Kırpma & Yakınlaştırma
- Logoaway - çirkin görünen logo ve ikonları gizleme
- Resim özellikleri - karşıtlık, parlaklık, vb. değerleri değiştirme...
- Bulanıklık & Parazit azaltma
- Keskinleştirme
- Bakış açısı düzeltme
- Bitmap kaplama - resim ekleme
- Yakalama - ekran görüntüsü alma
Ses:
- Normalleştirme
- Dengeleyici
- Gürültü azaltma
- Yeniden örnekleme
- Gecikme
- Kanallar arası takas
- Karıştırıcı
- Gürültü tutucu
- FIR filtreleyici
- Convolver
- Freeverb
- Saydamlık
Haberin Kategorisi Teknoloji
konu Başlığı DVB-S DVB-T DVB-C nedir ? Farkları nelerdir? . Bu haberi paylaşacağınız URL http://haber-suyu.blogspot.com/2013/05/dvb-s-dvb-t-dvb-c-nedir-farklar-nelerdir.html. Teşekkür ederiz
Ditulis oleh:
MemurSite.Com -
Belum ada komentar untuk " DVB-S DVB-T DVB-C nedir ? Farkları nelerdir? "
Yorum Gönder