Chia tohumu (çekirdeği) Nedir Faydaları Nelerdir
Chia, Salvia Hispanica olarak adlandırılan, nane ailesinden ada çayına benzer bir bitkinin tohumudur. Aztekler döneminde en önemli besin kaynağı olarak tüketilen bu tohum, Meksika ve Guetemala topraklarından geliyor.Ülkemizde de tohumu ekilere yetiştirilebilmektedir.
Somon balığından daha fazla Omega-3, sütten daha fazla kalsiyum, yeşil çaydan daha fazla antioksidan, ıspanaktan daha fazla demir içeren bir besin kaynağıdır.
Chia çekirdeği oranda vitamin, lif, protein, mineral ve Omega-3 yağ asidi içerir. Chia tohumu aynı zamanda çok kuvvetli bir antioksidan. Kalsiyum bakımından zengin, Omega-3’ün ise tam manasıyla deposu olduğunu söyleyebiliriz. Sütten neredeyse 5 kat daha fazla kalsiyum içeren bu mucizevi besin, deniz somonuyla aynı oranda Omega-3 almamızı sağlıyor.
100 gr Chia tohumunda bulunan önemli maddeler ve değerleri şöyle:
- Protein (20,7 gr)
- Yağ (32,8 gr)
- Lif (41,2 gr)
- Karbonhidrat (41,8 gr)
- Kalsiyum (714 mg)
- Demir (16,4 mg)
- Vitamin B1 (0,18 mg)
- Vitamin B2 (0,04 mg)
- Vitamin B3 (613 mg)
Chia tohumu fonksiyonel bir yiyecektir çünkü tıpkı fonksiyonel meyveler gibi, o da maksimum miktarda besleyici özelliğe sahip olup, minimum kalori içerir.
Hemen hemen iyi bildiğimiz "keten tohumuyla" aynı özelliklere sahiptir fakat onun tersine Chia tohumunun faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için öğütmeniz gerekmez. Chia'nın besinsel özelliklerine baktığımızda lif, omega yağ asitleri, kalsiyum, antioksidan ve protein dahil olmak üzere bir çok sağlık öğesi görürüz.
Önerilen günlük lif tüketim miktarı 20-35 gram arası olmasına rağmen, ne yazık ki insanlar günde ortalama 12-15 gram lif tüketmektedir. Chia tohumu 28 gramlık (1 t.k) içeriğindeki 11 gram life göre, tek bir porsiyonda günlük önerilen lif ihtiyacınızın %42sini karşılamaya yeterli olur. Lif, sağlığın her yönü için hayati bir besindir ve özellikle kilo kaybı ve sindirim için çok yararlıdır. Lifler sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur ve sindirim sistemindeki sıvıları genişleterek tok hissetmenizi sağlar.
Chia tohumu kendi ağırlığını 12 kez absorbe eder ve böylece iştahınızı frenlemeye yardımcı olur. Bu nedenle günlük beslenme programına ekleyeceğiniz 28 gramlık (1t.k) bir Chia tohumu, kalori alımınızı azaltır ve yiyeceklerin enerji yoğunluğunu düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda lif alımınızı ikiye katlar.
En favori Chia tohumu tüketimim Yulaf üzerine, yoğurt üzerine ve meyve karışımlarına eklenen tariflerdekilerdir. Chia'nın fonksiyonel tohum durumuna katkıda bulunarak, Chia tohumunda somondan daha fazla omega-3 yağ asidi bulunduğunu söylemem gerekir. Chia, herhangi bir yiyeceğe göre çok daha fazla omega-3 kaynağı barındırır. Aynı zamanda yüksek miktarlarda omega-6 içerir. Her insan, beslenmesinde bu bu esansiyel yağ asitlerinden yüksek miktarlarda tüketmelidir çünkü EFA'lar (esansiyel yağ asitleri) yeni hücreler oluşturmak ve vücudun çeşitli işleyişlerini düzenlemekle görevlidir ve vücudumuz bu görevleri tek başına yapamaz.
Aynı zamanda kalp sağlığı, güzel bir cilt ve tırnaklar için idealdir. Chia tohumu aynı zamanda kalsiyum içerir ve aslında her 28 gramında ihtiyacınız olanın %18'ini karşılar. Bu da yağsız süte göre 3 kat daha fazla miktarda kalsiyum içerdiğini göstermektedir. Çoğu kişi -özellikle vejeteryan olanlar veya süt ürünü tüketmeyeler- kalsiyumu yeterli miktarda almıyor. Kalsiyum eksikliği osteoporoza neden olur. Bu hastalık 10 milyondan fazla yetişkinin karşı karşıya kaldığı bir sağlık problemi olup, hastalığa sahip kişilerin %80'i kadındır.
Sonuç olarak bu küçük tohum paketleri büyük besin kaynaklarıyla doludur.
Kullanımı: Çiğ olarak hemen hemen her yiyeceğin üzerine ekleyebilirsiniz. Meyve karışımlarına, çorbalara, yoğurda ve yulafa...
• Genel yararları
• Enerji ve direnç sağlar
• Bağışıklığı güçlendirir
• Kilo vermeye yardımcı olur
• Kan şeker seviyelerini normalize eder
• Kalın bağırsağı temizler
• Toksinlerden arınmanızı sağlar
• Enflamasyonu azaltır
• Sindirimi sağlar
• Diz ve bacak ağrılarına iyi gelir
• Hiperaktiviteye iyi gelir
• Eklem ağrılarına iyi gelir
• Tırnakların ve saçların sağlıklı uzamasını sağlar.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır Nasıl Yenir
Chia Tohumu bütün yada öğütülmüş olarak tüketilebilir.İsteğe göre öğütülmüş yada tane halindeki 1 tatlı kaşığı chia çekirdeği sabah yoğurda karıştırılarak tüketildiğinde posalı bir besin olduğu için diyette kişinin daha fazla süre tok kalmasına yardımcı olur.Yine chia tohumu salatalara serpilerek tüketilebileceği gibi pilav yada dolma içlerinede karıştırılıp yenilebilmektedir.Chia tohumunun yemeklerde tad bozma gibi bir etkisi yoktur.
Hemen hemen iyi bildiğimiz "keten tohumuyla" aynı özelliklere sahiptir fakat onun tersine Chia tohumunun faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için öğütmeniz gerekmez. Chia'nın besinsel özelliklerine baktığımızda lif, omega yağ asitleri, kalsiyum, antioksidan ve protein dahil olmak üzere bir çok sağlık öğesi görürüz.
Önerilen günlük lif tüketim miktarı 20-35 gram arası olmasına rağmen, ne yazık ki insanlar günde ortalama 12-15 gram lif tüketmektedir. Chia tohumu 28 gramlık (1 t.k) içeriğindeki 11 gram life göre, tek bir porsiyonda günlük önerilen lif ihtiyacınızın %42sini karşılamaya yeterli olur. Lif, sağlığın her yönü için hayati bir besindir ve özellikle kilo kaybı ve sindirim için çok yararlıdır. Lifler sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur ve sindirim sistemindeki sıvıları genişleterek tok hissetmenizi sağlar.
Chia tohumu kendi ağırlığını 12 kez absorbe eder ve böylece iştahınızı frenlemeye yardımcı olur. Bu nedenle günlük beslenme programına ekleyeceğiniz 28 gramlık (1t.k) bir Chia tohumu, kalori alımınızı azaltır ve yiyeceklerin enerji yoğunluğunu düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda lif alımınızı ikiye katlar.
En favori Chia tohumu tüketimim Yulaf üzerine, yoğurt üzerine ve meyve karışımlarına eklenen tariflerdekilerdir. Chia'nın fonksiyonel tohum durumuna katkıda bulunarak, Chia tohumunda somondan daha fazla omega-3 yağ asidi bulunduğunu söylemem gerekir. Chia, herhangi bir yiyeceğe göre çok daha fazla omega-3 kaynağı barındırır. Aynı zamanda yüksek miktarlarda omega-6 içerir. Her insan, beslenmesinde bu bu esansiyel yağ asitlerinden yüksek miktarlarda tüketmelidir çünkü EFA'lar (esansiyel yağ asitleri) yeni hücreler oluşturmak ve vücudun çeşitli işleyişlerini düzenlemekle görevlidir ve vücudumuz bu görevleri tek başına yapamaz.
Aynı zamanda kalp sağlığı, güzel bir cilt ve tırnaklar için idealdir. Chia tohumu aynı zamanda kalsiyum içerir ve aslında her 28 gramında ihtiyacınız olanın %18'ini karşılar. Bu da yağsız süte göre 3 kat daha fazla miktarda kalsiyum içerdiğini göstermektedir. Çoğu kişi -özellikle vejeteryan olanlar veya süt ürünü tüketmeyeler- kalsiyumu yeterli miktarda almıyor. Kalsiyum eksikliği osteoporoza neden olur. Bu hastalık 10 milyondan fazla yetişkinin karşı karşıya kaldığı bir sağlık problemi olup, hastalığa sahip kişilerin %80'i kadındır.
Sonuç olarak bu küçük tohum paketleri büyük besin kaynaklarıyla doludur.
Kullanımı: Çiğ olarak hemen hemen her yiyeceğin üzerine ekleyebilirsiniz. Meyve karışımlarına, çorbalara, yoğurda ve yulafa...
• Genel yararları
• Enerji ve direnç sağlar
• Bağışıklığı güçlendirir
• Kilo vermeye yardımcı olur
• Kan şeker seviyelerini normalize eder
• Kalın bağırsağı temizler
• Toksinlerden arınmanızı sağlar
• Enflamasyonu azaltır
• Sindirimi sağlar
• Diz ve bacak ağrılarına iyi gelir
• Hiperaktiviteye iyi gelir
• Eklem ağrılarına iyi gelir
• Tırnakların ve saçların sağlıklı uzamasını sağlar.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır Nasıl Yenir
Chia Tohumu bütün yada öğütülmüş olarak tüketilebilir.İsteğe göre öğütülmüş yada tane halindeki 1 tatlı kaşığı chia çekirdeği sabah yoğurda karıştırılarak tüketildiğinde posalı bir besin olduğu için diyette kişinin daha fazla süre tok kalmasına yardımcı olur.Yine chia tohumu salatalara serpilerek tüketilebileceği gibi pilav yada dolma içlerinede karıştırılıp yenilebilmektedir.Chia tohumunun yemeklerde tad bozma gibi bir etkisi yoktur.
Ayrıca chia çekirdeği diyet hamur işlerinin içinde öğütülmüş olarak yada tane halinde poğaça v.s. hamur işlerinin üzerinede tıpkı haşhaş gibi serpilerek tüketilebilmektedir.
Chia çekirdeği vücutta detoks için ve yine açlık hissini bastırmak için şu şekilde de kullanılabilir;
2 tatlı kaşığı chia çekirdeği 1 subardağı ılık suda 10 dakika kadar bekletildikten sonra hem su içilir hemde içine ilave ettiğiniz chia tohumu yenir.Böylelikle suda şişen chia tohumları sizi daha fazla tok tutacaktır.Tabi chia tohumu sadece zayıflama amacıyla kullanılmaz içerisindeki vitamin ve minerallerden de isitfade etmek amacıyla tüketilir.Aşağıda resimde görüldüğü üzere chia tohumu çeşitli meyve kokteyllerinin ve pürelerininde içine karıştırılarak tüketilir.Böylelikle chia çekirdeği ile çeşitli lezzetlerde elde edilebilir
Haberin Kategorisi Sağlık
konu Başlığı Chia Çekirdeği (Tohumu) Faydaları. Bu haberi paylaşacağınız URL http://haber-suyu.blogspot.com/2015/12/chia-cekirdegi-tohumu-faydalar.html. Teşekkür ederiz
Ditulis oleh:
MemurSite.Com -
Belum ada komentar untuk "Chia Çekirdeği (Tohumu) Faydaları"
Yorum Gönder